Nieuws

Honderden kilo’s afval bij schoonmaakactie Neeltje Jans

15 januari 2018

Ruim 150 Kustbeschermers bundelden afgelopen weekend de krachten voor een grote schoonmaakactie op werkeiland Neeltje Jans in Zeeland. Daar werden honderden kilo’s aangespoeld zwerfafval afgevoerd om zo vogels als de scholekster en dwergstern weer een veilige plek te kunnen bieden.

Aan de oproep die vorige week spontaan ontstond werd massaal gehoor gegeven. Mensen vanuit alle windstreken kwamen samen op Neeltje Jans om de plastic soep uit de zee, die na de westerstorm massaal aanspoelde, op te ruimen. Natuurmonumenten vrijwilliger en initiatiefnemer Conny Schoenmakers kon haar glimlach niet onderdrukken bij het zien van de volle vrachtwagen met zwerfafval. “Of ik tevreden ben?” “Ik ben zielsgelukkig. Veel mensen maken zich zorgen over de grote vervuiling op de stranden en trekken zich dat aan. Door de handen ineen te slaan hebben we een groot deel van het zwerfafval kunnen verwijderen. En belangrijker nog, door deze actie ontstaan er weer nieuwe initiatieven om op plekken elders ook schoonmaakacties te houden.”

Nieuwe schoonmaakactie Borssele

Inmiddels zijn meer schoonmaakacties op touw gezet. Zo wordt er zaterdag 20 januari een schoonmaakactie gehouden bij het strand van de Kaloot (Borssele) aan de Westerschelde. De start is om 11.00 uur. Wil je graag komen helpen? Meld je dan aan bij Hester Loeff per mail via loeffh@yahoo.nl