Onze kust

Onze Nederlandse kust is uniek en van onschatbare waarde. Het is het grootste natuurgebied van Nederland èn vrij toegankelijk voor iedereen.  De kust willen we koesteren. Voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. Want wie houdt er nou niet van rust, ruimte en ongereptheid?

Explosie van bouwplannen

Helaas wordt onze kust bedreigd: Nederlanders, Duitsers en Belgen duiken massaal op vakantiehuisjes aan onze kust. Veel burgers èn projectontwikkelaars zien in een recreatiewoning een goede investering. Om hier een vuist tegen te maken, vormde een zestal groene clubs in 2015 de coalitie Bescherm de kust en startte een campagne. De afgelopen drie jaar zijn bijna 2.000 villa’s, appartementen, strandhuizen, hotelkamers en jachtligplaatsen gebouwd tussen Cadzand en Den Helder. En er liggen plannen voor nog eens 6.000 nieuwe vakantiehuisjes op de plank, zo bleek uit onderzoek van Natuurmonumenten uit 2016.

Steun van 100.000 Kustbeschermers

Toen Minister Schultz van Haegen eind 2015 het bouwverbod aan de kust wilde intrekken, klonk er direct massale verontwaardiging. Want wat je nu kapot maakt, ben je voor altijd kwijt. Met steun van vele Kamerleden, 100.000 Kustbeschermers (voorheen Baywatchers) en massale media-aandacht trok de minister haar voornemen gelukkig weer in. Ze zegde toe een landelijk kustpact te maken met afspraken over bouwen aan de kust.

Kustpact: wildgroei bouwplannen aan banden

Na lang onderhandelen ligt er sinds februari 2017 een kustpact met handtekeningen van bijna 60 overheden en organisaties. Dat is goed nieuws, de kust is voortaan beter beschermd. In het kustpact staan afspraken over het beschermen van ons kustlandschap. Zo komt er een grote rem op recreatieve bebouwing. Er is afgesproken dat er buiten bebouwde gebieden geen nieuwe recreatieve bebouwing bijkomt. Wat ongerept is blijft dus ongerept. Ook geeft het kustpact voorwaarden voor nieuwe bebouwing.

De partners van Bescherm de kust zijn medeondertekenaars van het kustpact. De stem van meer dan 100.000 Kustbeschermers is een enorme steun geweest in de onderhandelingen bij het kustpact. Daar konden andere partijen gewoon niet omheen!

Voor een mooie en open kust

In de campagne Bescherm de kust werken we sinds 2015 doorlopend aan het open en mooi houden van onze kust. We willen samen met Kustbeschermers de wildgroei aan bouwplannen tegengaan. Dit doen we door:

  • de maatschappelijke onrust te vertolken
  • duidelijke regels af te dwingen
  • overheden op hun rol en verantwoordelijkheid te wijzen
  • ongewenste projecten tegen te gaan, waar nodig met juridische stappen

Vinger aan de pols blijft nodig

Samen met Kustbeschermers houden we de uitwerking van het kustpact bij provincies en gemeenten goed in de gaten. We blijven er bovenop zitten en als het nodig is maken we bezwaar tegen bouwplannen. Ogen en oren zijn welkom!